Lieldienu olām.

Lieldienu olām.

Čau visiem!

Tuvojoties Lieldienām, prātā nāk dažādas ar šiem svētkiem saistītas tradīcijas. Viena no tādām, kas mūsu mājās tiek ievērota ik gadu, ir olu krāsošana. (Darba procesu un rezultātu fotogrāfijās skatīt zemāk!)

Lieldienu olas krāsojam dabīgās vielās tāpēc, lai droši varētu tās ēst arī ja čaumala kādai no tām vāroties būtu ieplīsusi. Vienu no visiem zināmajām metodēm – krāsošanu sīpolu mizās – parasti izmantojam kā pamatu visam pasākumam tāpēc, ka sīpolu mizās krāsotas olas 100% gadījumu ir skaistā krāsā. Vēl viena recepte, kas lieliski izdodas, ir krāsošana melleņu ievārījumā. Tiesa, esmu ievērojusi, ka ir nozīme arī veidam, kādā sagatavotas mellenes – košāks tonis rodas no ogām, kas vienkārši samaltas ar cukuru, nevis no vārītā ievārījuma. Šogad krāsošanai izmantojām maltās mellenes, kam pievienojām vēl nedaudz saldētu un atlaidinātu upeņu.

Tā kā mēs ar mammu mīlam eksperimentēt, tad katru gadu atklājam ko jaunu un gluži noderīgu. Iepriekšējos gados atklājām, ka skaistus zīmējumus uz olu čaumalām rada krokusu un sniegpulkstenīšu ziedi, ievu un bērzu tikko saplaukušās lapiņas (kuras, ja Lieldienas ir agrākā pavasarī, iespējams iegūt, zariņus sagriežot un saliekot vāzē ar ūdeni, lai tie izplaukst). Šī gada brīnišķīgākais atklājums ir kaltēti hortenziju ziedi. Tie skaisti izskatās sakārtoti vāzē kā dekors, bet, ja ziediņus pāris minūtes pirms olu krāsošanas aplej ar vārošu ūdeni un ļauj tiem nedaudz piemirkt, tie lieliski līp pie olu čaumalām un veido izteiksmīgus rakstus.

Vēl viens no eksperimentiem bija olu krāsošana dažādās zāļu tējās. Jau pagājušogad atklājām kliņģerīšu novārījumu ar kurkumu – tas dod gaišu, dzeltenīgi pelēcīgu toni. Šogad izmēģinājām gaiļpiešu novārījumu. Pats par sevi tas dod olu čaumalām silti gaiši dzeltenīgu toni, ko iespējams padarīt košāku, vēl 2 minūtes paturot olu sīpolu mizu novārījumā.

Tomēr, ja kāds vēlas izmēģināt olu krāsošanu kliņģerītēs vai kumelītēs, iesaku tam izmantot vienīgi baltās olas, jo uz brūnajām čaumalām gaišie toņi gluži vienkārši nebūs pamanāmi.

Sīpolu mizu novārījumā un melleņu ievārījumā vienlīdz skaisti izskatās krāsotas gan baltās, gan brūnās olas. Pēdējās, krāsojot mellenēs, iegūst īpaši intensīvu, tumši zilganvioletu toni.

FOTO: Valdis Ošiņš (blogs: valdisosins.com)

Veiksmi olu krāsošanā un PRIECĪGAS LIELDIENAS VISIEM vēlot,

Milda Ošiņa ar ģimeni

 P.S. Mani vecāki nesen kā uzsākuši jaunu projektu, kas saucas “Garšīgā Latvija”. Arī tur atrodams ieraksts par Lieldienu olu krāsošanu, kā arī vairākas ar Lieldienām vairāk vai mazāk saistītas pārbaudītas receptes. Ja kādam padomā kāda ģimenē vai draugu lokā iemīļota recepte, ar ko labprāt padalītos, esat laipni aicināti rakstīt uz projekta mājas lapā, http://www.garsigalatvija.lv/ , atrodamajām kontaktadresēm!

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s